lCentro-Medical Diagnosztikai Magánrendelő - MRI vizsgálat, ultrahang vizsgálat

MRI készülék

Részletes tájékoztató a rendelőnkben történő MRI-vizsgálatról

Az itt működő Hitachi gyártmányú, AIRIS-II. típusú, alacsony Teslás (0,33) MRI úgynevezett nyitott készülék, amely minden, bezártság érzéssel (claustrophobia) küszködő

betegnek könnyebbséget jelent, és amely szinte az egész test vizsgálatára alkalmas. A diagnosztika kiterjed az arc-, az agykoponya, a gerinc,  a medence, a végtagok, az ízületek, valamint egyéb lágyrészek natív és kontrasztanyagos vizsgálatára. Emellett speciális vizsgálatok, így MR angiográfia (pl. agyi, nyaki nagyerek vizsgálata) is lehetségesek a készülékkel.

A készülék az alap spin-echó szekvenciákon kívül 3D képalkotásra is képes, továbbá dynamikus sella vizsgálatra (azaz a kontrasztanyag felvétel követésére), valamint speciális szekvenciák (FLAIR, turbó spin-echó, gradiens szekvencia, Dixon típusú T1 zsírelnyomás) alkalmazására.

Diagnosztikai Magánrendelőnk kiemelten kezeli a mozgásszervi betegségeket, ennek érdekében speciális szekvenciákkal és vizsgálati tekercsekkel (pl. állkapocs-tekercs) is rendelkezik.

A gép alacsony térereje következtében –szemben a nagy térerejű készülékekkel- a beültetett fémek zavaró hatása, illetve a fémek kimozdulásának veszélye kevésbé képezi akadályát a vizsgálatok elvégzésének, ennélfogva az egyik oldalon elvégzett csípő-, vagy térdprotézis nem akadálya a másik oldal MR vizsgálatának, de a bőrön át (percutan) laparoszkópos epehólyag-eltávolítás (cholecystectomia) fémkapcsai sem képezik akadályát a gerincvizsgálatoknak, és a gerincműtét során beültetett fémanyagok is lényegesen kevésbé zavaróak, mint magasabb térerő esetén.

Három esetben nem végezhető el a vizsgálat, ha a páciensnél szívritmusszabályzó (pacemaker), illetve bizonyos típusú fém szívbillentyű beépítésére került sor, illetve ha 3 évnél korábban végzett agyi értágulat (aneurizma) ellátása során kapcsot (klipet) alkalmaztak.